Vi öppnade 1990 i den gamla Svea-biografen och ligger i Svea-teatern-huset med ingång på sidan av huset, till höger om teaterns huvudentré. Vi har alltså funnits under 25-års tid oavsett hur det har blåst på marknaden. Vi är den enda biljardsalongen som funnits så länge i Sundsvall. Vi driver inte bara egen biljard-salong utan vi renoverar och säljer biljardutrustning över hela norrland.
-
Biljardspelen och dess historia
Det populäraste biljardspelet utomlands är eightball. Namnet på eightball kommer sig av att den åttonde bollen är den viktigaste. Spelet går ut på att vardera spelare ska sänka hälften av bollarna i fickorna, antingen de som är numrerade från ett till sju, eller från nio till 16.
När man sänkt alla sina bollar får man försöka sänka den svarta bollen, nummer åtta, för att avsluta och vinna spelet. Spelet är populärt bland nybörjare och vanliga glada amatörer, mycket eftersom det innehåller ett inbyggt handikapp. En bättre och överlägsen spelare får det svårare och svårare att sätta sina egna bollar, ju färre de blir på bordet.
Den andra populära och den mest populära varianten i Sverige, som ofta spelas av lite mer erfarna spelare, kallas nineball. Den spelas med nio bollar numrerade från ett till nio. Bollen med lägst siffra måste alltid träffas först men via den får bollarna sedan sänkas i vilken ordning som helst. När boll nio sänkts är spelet över, och spelaren som sänkt nian erhåller ett poäng. Vid matchspel vinner den spelare som först når ett i förväg bestämt antal poäng.
Biljardens historia
Människan har spelat spel som går ut på att knuffa en boll med en pinne mot ett bestämt mål, sedan urminnes tider. Redan för 1000 år sedan spelades tidiga krocket- eller golfliknande varianter. Vintertid flyttades spelen inomhus, och så småningom upp på bord. Där någonstans föddes den första biljardvarianten, och det första riktigt biljardliknande bordet ska ha snickrats ihop i Frankrike på 1400-talet. Då spelade man utan fickor för bollarna men med pinnar, koner och bågar.
I början av 1500-talet spred sig spelet snabbt i Frankrike, och redan på 1600-talet fanns bord på tavernor, värdshus och andra offentliga platser. På 1700-talet började spelet likna den moderna biljarden. Biljardkön uppfanns genom att man vände på den bandyklubb-liknande käpp som man tidigare använt, och började stöta bollarna i stället för att fösa runt dem på bordet. Gradvis försvann också bågen och pinnen och ersattes med fickor.